Amazing Crete accommodations, selfcatering, villas & apartments

Kretensisk køkken & specialiteter

Det græske og kretensiske køkken er i familie med den tyrkiske med indslag fra det mellemøstlige køkken. Hvis du er fortrolig med nogen af disse, vil du hurtigt finde vej rundt på en græsk menu. De fleste steder har engelsk, tysk og nogen gsteder også franske oversættelser på menu.

Check tavernaer og restaurants we anbefaler

Kreta er selvforsynende med frisk frugt og grøntsager året rundt. Kød, fisk og skaldyr er også hjemme dyrkede eller fanget. Kretenserne er stolt af deres kulinariske traditioner. Kretensiske mad usofistikerede, solid og frisk. Fisk er normalt stegt i olie eller trækulgrillet med en sauce af olie og citron, kød – traditionelt lam eller svinekød – er grillet eller kogt som en gryderet. Krydderier er minimal: måske lidt peber og nogle lokale urter. Der er intet sofistikeret ved madlavningen, men med vægt på kvalitet og friskhed af de enkelte ingredienser: olie (altid olivenolie) skal være det bedste, fisk meget frisk, kødet mørt og grøntsagerne fortrinsvis blot plukket fra haven. Blandt de Kretensiske specialiteter er den lokale Graviera ost (en slags Gruyere) og myzithra, cremet hvid ost ofte serveret i stedet for feta i den Græsk Salat af tomater, agurker, peberfrugter og løg eller blot sat på bordet.Kretensisk landsby retter hedder “Horiatiko fagito”.De mest almindelige retter er: Stifado, “oksekød gryderet med vin”, Arni me anginaris, “lam med artiskokker”, Kreas Kokinisto, “kød i tomatsauce”, Chortopitakia, “små spinat tærter”, Kouneli mig yiaourti, “kanin med yoghurt”, grillet lam, oksekød, kanin eller svinekød, og mange sorter af fisk.Du kan også bestille mezede, som er et udvalg af forretter, som deles af alle som enten appetitvækkere eller som hovedretter. Med maden kan du nyde den lokale rødvin, en lys sherrytype som ikke er sød. Når vinen er mere end 5 år gammel kaldes den “Marouvas”. Der er også hvidvin som har en mere velkendt smag og så selvfølgelig den velkendte  Retsina “harpiksbehandlet vin”, Raki og Ouzo.Til dessert er der, sæsonens frugt foreksemple vandmelon, honningmelon, figner, friske appelsiner, æbler, pærer og ikke at forglemme vindruer, men hvis du har en sød tand, så er sagen baklava, kataifi eller yoghurt med honning og nødder eller Pites me Meli, små dybstegte pitaer med flødeost overhældt med honning mums.

Værd at vide når man spise ude med de lokale

At spise ude med de lokale på Kreta har sine egne skikke. Du vil dog ikke fornærme nogen, selv om du ikke følger dem, fordi kretenserne er vant til udlændinge, og temmelig frisindet. Alligevel er det vær at kende de uskrevne regler.

For Kretenserne, er et måltid en social begivenhed, og derfor er maden bestilt til “bord”, ikke for den enkelte. Man bestiller en eller 2 portioner alt også kaldet Mezedes. Portionerne bliver spredt på bordet og alle plukker af hvad man vil have. Hvis eller når mere mad er nødvendigt bliver det bestilt. Der er også del status involveret at “lave et bord” og det er ikke ualmindeligt for Kretensere at bestille alt for meget, enten for at vise deres status eller vise deres generøsitet.

Bordskik er temmelig afslappet og hyggelig. Hvis man af en eller and grund ikke kan spise noget af det bestilte, kan man nævne til værten, at man kunne tænke sig dette eller hint.

Anvendelse af fingrene i stedet for gafler og knive er meget almindeligt. Men selvfølgelig med en vis ynde og forsigtighed

Når man hælder vin, Bør glasset ikke fyldes til randen. Lad lidt stå i glasset hvad enten man vil have mere vin eller ej.

Hvem betaler gildet på Kreta

Som med bestilling, har det at betale en regning på taverna en masse at gøre med gæstfrihed. Jeg har aldrig set kretensere dele en regning for et måltid, i hvert fald ikke på en måde, der kunne have været synlig for andre. Man betaler for alle, og der er ofte en velvoksen diskussion om hvem der skal have privilegiet at betale. Hvis du, som udlænding spiser med kretensere vil du få temmelig svært ved få lov til at betale regningen, medmindre du tyr til luskede midler, såsom at betale regningen til tjeneren væk fra bordet, mens ingen ser det, men bliv ikke forbavset, hvis tjeneren nægter at modtage betalingen. Dette kan føre til lidt forlegenhed, fordi den traditionelle kretensiske gæstfrihed indebærer en pligt for værten til at betale for måltidet. Men hvis man er ude flere gange med de samme mennesker, forventes det at selv en tourist tager sig regningen, man må blot fastholde at nu “er det min tur”