Påske på Kreta

Påske i Adele og Pikris landsbyer

Skærtorsdag er alle alvorlige, da dette er den dag i ” det sidste måltid” Jesus og apostlene havde sammen. På denne dag, slutter tjenesten med præsten beder folk at samles foran ham og han holder “forklædet” fra hans kappe over dem den kan nå mens han fortsætter prædiken, efterfølgende dypper han sin finger i olien fra den hellige olielampe og tegner et kors på alles pande og håndled med en velsignelse.

Langfredag ​​er dagen, hvor Jesus er blev fanget og sat på korset. Det er en trist dag, og gudstjenesten er fra 21:00 til 23:00 i aften. Igen, folk samles i og uden for kirken. Efter prædiken bliver Kristus kiste båret igennem landsbyen og alle følger efter. Kisten er smukt dekoreret med blomster og stearinlys. Vi går gennem landsbyen og på siden af vejen er der kvinder, som sprøjter parfume på de forbipasserende. Jeg aner ikke, hvorfor men det er hvad de gør.

Kristus er opstået og fasten brydes

Påskelørdag aften er kirken er pakket med mennesker, alle bærer utændte stearinlys. Ved slutningen af ​​prædiken bringer præsten flammen fra Jerusalem frem. Alle samler sig omkring ham for at få deres lys tændt fra den hellige flamme. Folk tænder lys hos hinanden og denne flamme bliver bragt hjem og holdt i live i olielamper for det næste år.

Så snart kirkeklokkerne lydder, begynder fyrværkeri og pistol skud, nogen steder også maskinpistoler, det er en farlig larm. Alle hilser hinanden med ordene ” Kristus er opstået”, på græsk “Kristos Anesti”.
Dette markerer afslutningen på fasten og folk går hjem for at spise den traditionelle påske suppe “Magiritza” de leger med de rødt farvede påskeæg og spiser andre lækre retter.

Søndag grill stegt lam

Søndag bliver kulgrill tændt over hele øen, luften er fuld med duften af ​​grillet lam. Enhver du møder har et smil på læben, og igen hilsenen “Kristos Anesti” og “Kronia Polla” (mange år til dig) udveksles. Hvis du tilfældigvis dumper ind, hvor der bliver grillet, vil du højst sandsynligt blive inviteret til at slutte sig til dem til måltidet. Bordene er belagt med alle mulige specialiteter, salater, brød og naturligvis stegt lam, saftigt, mørt og det smager himmelsk.

Påskeugen i 2015

Påsken i Grækenland falder 5 til 12 april i 2015. I tilfælde af at du er fristet til at komme og opleve påske festlighederne selv. Det er også lav sæson, og du kan bo på et hotel, en lejlighed eller en villa til meget rimelige priser. Det er absolut værd at tage turen. Bare husk, at i de fleste år falder Påsken i Grækenland og andre europæiske lande ikke på samme datoer.