Min Påske på Kreta

Categories: | Posted: marts 20, 2015

Jeg elsker Påsken på Kreta, det er så stemningsfuldt, varmt og venligt, og sidste år var ingen undtagelse. I år falder Påske søndag den 12. April. Det er bestemt værd at besøge øen på denne tid. Prøv at deltage i Påske festen og smag den lækre lammesteg!

Fasten

50 dage før påskesøndag, og samtidig med vores “Fastelavn” starter fasten for omkring halvdelen af ​​den kretensiske befolkningen. Ingen kød, mælk, slik og mange andre fødevarer. De virkelig seriøse faster i 50 dage, men en masse mennesker faster kun et par uger i mellem og i den sidste uge af Påsken ugen. Fasten slutter efter midnatsmasse påskelørdag.

Karnevallet

Fasten bliver sparket igan af karnevallet. Karnevallet er sjovt og der er en masse forberedelse før karnevallet. Der er processioner gennem byerne og folk spiser og drikker som sædvanlig en masse.
Klart, det er sidste chance for mange til at smage kød i 50 dage! Dagen efter karnevallet står menuen på bønner, grøntsager, calamari og rejer.
I løbet af de 50 dage op til påske søndag, foregår der en masse forskellige ting, meget som jeg ikke kender til eller ikke forstår.

Påskeugen

De sidste 5 dage før påske søndag er der kirke hver dag. Kreta er græsk-ortodokse og kirken er en central del af samfundet, her er ingen discussioner om at være medlem af kirken eller ej. Det er man bare.

I min landsby, Pikris der er Gudstjeneste de sidste 5 dage. Vores kirke er meget lille og meget smuk. Den er ikke stor nok til at have sin egen præst, vi deler præsten med et par andre landsbyer.

Tirsdag formiddag og onsdag eftermiddag kommer vores lokale præst til kirkeen. Under gudstjenesten er der et par af kvinderne som læse i en syngende tone fra skrifen. Efter et stykke præsten slutter sig til og de skiftes til at læse.

I landsbyen, er det for det meste kvinderne og nogle børn, der deltager. Mændene kommer til senere i løbet af ugen. Gudstjenseten forgår helt afslappet; folk går ind og ud af kirken, snakke og ryge udenfor mens børnene leger.

Skærtorsdag er alle alvorlige, da dette er den dag i ” det sidste måltid” Jesus og apostlene havde sammen. På denne dag, slutter tjenesten med præsten beder folk at samles foran ham og han holder “forklædet” fra hans kappe over dem den kan nå mens han fortsætter prædiken, efterfølgende dypper han sin finger i olien fra den hellige olielampe og tegner et kors på alles pande og håndled med en velsignelse.

Langfredag ​​er dagen, hvor Jesus er blev fanget og sat på korset. Det er en trist dag, og gudstjenesten er fra 21:00 til 23:00 i aften. Igen, folk samles i og uden for kirken. Efter prædiken bliver Kristus kiste båret igennem landsbyen og alle følger efter. Kisten er smukt dekoreret med blomster og stearinlys. Vi går gennem landsbyen og på siden af vejen er der kvinder, som sprøjter parfume på de forbipasserende. Jeg aner ikke, hvorfor men det er hvad de gør.

Kristus er opstået og fasten brydes

Påskelørdag aften er kirken er pakket med mennesker, alle bærer utændte stearinlys. Ved slutningen af ​​prædiken bringer præsten flammen fra Jerusalem frem. Alle samler sig omkring ham for at få deres lys tændt fra den hellige flamme. Folk tænder lys hos hinanden og denne flamme bliver bragt hjem og holdt i live i olielamper for det næste år.

Så snart kirkeklokkerne lydder, begynder fyrværkeri og pistol skud, nogen steder også maskinpistoler, det er en farlig larm. Alle hilser hinanden med ordene ” Kristus er opstået”, på græsk “Kristos Anesti”.
Dette markerer afslutningen på fasten og folk går hjem for at spise den traditionelle påske suppe “Magiritsa” de leger med de rødt farvede påskeæg og spiser andre lækre retter.

Søndag står den på grillstegt lam og fest

Søndag bliver kulgrill tændt over hele øen, luften er fuld med duften af ​​grillet lam. Enhver du møder har et smil på læben, og igen hilsenen “Kristos Anesti” og “Kronia Polla” (mange år til dig) udveksles. Hvis du tilfældigvis dumper ind, hvor der bliver grillet, vil du højst sandsynligt blive inviteret til at slutte sig til dem til måltidet. Bordene er belagt med alle mulige specialiteter, salater, brød og naturligvis stegt lam, saftigt, mørt og det smager himmelsk.

Med venlig hilsen

Lise, Amazing Crete
20. marts 2015