Amazing Crete accommodations, selfcatering, villas & apartments

Spis ude på Kreta

zisi-01

Mad er en meget vigtig ingrediens i livet …

… Og for de fleste mennesker er god mad en integreret del af en god ferie. Jeg ville ikke karaktisere det græske og kretensiske køkken som noget nær sofistikeret gastronomi, men hvor de ofte vinder er på de friske ingredienser og naturligvis indstillingen til madlavning: en simpel salat spist på en overdækket terrasse med udsigt ud over havet, vil sikkert give dig et stærkere minde end et sofistikeret måltid på en fancy restaurant.

At spise ud på Kreta har sine egne regler. Du vil ikke fornærme nogen, hvis du ikke følger dem, fordi kretenserne er vant til udlændinge og er temmelig frisindet. Alligevel vil det at kende til “the do’s and don’t” spare dig for nogle akavede øjeblikke.
Det meste af hvad der er skrevet nedenfor gælder ikke rigtig gælder for turist restauranter og tavernaer, her har folk vænnet sig til den måder de forskellige ” Xeni ” (udlændinge) opfører sig på.

Hvornår spiser man

Frokost spises normalt omkring kl. 14:00 og middag tidligst 21:00. Det er på grund af dette at, hvis du går rundt og leder efter en restaurant med mange “lokale” folk som et tegn på kvalitet, er det usandsynligt at du finder dem før kl. 21:00.
Det er ikke usædvanligt at folk først når frem til en restaurant ved midnats tid, især om sommeren.

Bestilling af retter

For Kretenserne, et måltid er en social begivenhed, og derfor er maden bestilt til ” bordet”, ikke til den enkelte person. Man bestiller lidt af det hele, spreder det rundt om bordet, eller oftere dækker bordet med forskellige retter og alle tager for sig af retterne. Når eller hvis der er behov for mere mad, mere bliver bestilt. Der er et element af status involveret i bestillingen af maden og det er ikke ualmindeligt for grækerne at bestille alt for meget, enten for at vise deres status eller vise deres generøsitet. Dette fører desværre til at en rimelig mængde mad går til spilde.

Du kan selvfølgelig holde dig til den vestlige vane med ikke at dele din mad, men at bestille hver sin portion, det er helt OK, men du vil gå glip af en forbedret oplevelse at spise.

Vegetarer

Der er næsten ingen kretensiske vegetarer, men der er masser af retter til vegetarer, og det er ganske accepteret, at nogle mennesker ikke spiser kød, så fortvivl ikke, du vil ikke sulte.

Bordskik

Bordskik er temmelig afslappet. Den vigtigste “bad manner” vil muligvis være, at bestilling kun til dig selv. Anvendelse af fingrene i stedet for gafler og knive er meget almindeligt. Trods alt er maden til for at blive rørt og spist, ikke plukket. At spise kød (især lam eller ged ) med en kniv og gaffel betragtes som lidt fjollet, fordi du går glip af den mest sensuelle del af oplevelsen. Man stikker sin gaffel i  salaten, kødet og hvad man ellers vil have fra det fælles fad, men bemærk at kretenserne altid nipper maden af gaflen, de sutter ikke på gafflen.
Når du hælder vin, må glasset ikke fyldes til randen, når man drikker den, efterlader man lidt i glasset, indtil det bliver genfyldt.

Hvad kan du forvente i små “udenfor alfarvej” steder

Jeg bliver tit irriteret, når jeg møder turister i små tavernaer udenfor alfarvej: de kommer her, fordi de vil væk fra turisme, men derefter forvente de kunne vælge fra en kæmpe menu og klager, hvis udvalget er begrænset. De er tydeligvis på det forkerte sted, og skulle hellere søge tilbage til deres ferie resort.
Små landsbyer har generalt et eller to steder, hvor du kan spise, men maden er temmelig meget en forlængelse af hjemmets køkkenet. Som sådan, skal du ikke forvent meget valg, hvis noget overhovedet. Hvad du kan være sikker på er, at hvad der blive tilbudt, er frisk lavet og enkel men velsmagende lokale fødevarer. Det vil også være billigt. Når du kommer til sådan et sted, bed ikke om menuen, men spørg, hvad de har at spise i dag, eller hvis du ikke kan kommunikere, bed om at blive vist, hvad der er i gryderne. Nogle af de bedste madsteder, jeg har spist på Kreta var sådanne steder, til en brøkdel af, hvad du ville betale nede på kysten.

Hvem betale regningen?

Som ved bestilling af maden, er det at betale regningen et spørgsmål om gæstfrihed og prestige. Jeg har aldrig set kretenserne deles om betaling af et måltid (i det mindste ikke så det var synlig for andre).
Man betaler for alle, og der er ofte en heftig diskussion om hvem der skal have det privilegium at betale. Hvis du som udlænding, er ude at spise med kretensere, vil du få temmelig svært ved at få lov til at betale regningen. eneste mulighed er at ty til snedighed, som for eksemple at betaler regningen væk fra bordet, når ingen kigger. Dette kan dog nemt føre til forlegenhed, fordi den traditionelle kretensiske gæstfrihed byder at det er en pligt at være vært for udlændinge.

Kretenserne ved at vores skikke er forskellige og ved at udlændige ofte deler regningen, men igen, men undgå at bede om en særskilt regning for hver og fordel regningen imellem jer på anden vis: Når I beder om separat regninger er lidt som at råbe : “Se på os, vi er utroligt middelværdige og smålige! ” og det er ikke rigtig, hvad du ønsker at råbe vel?
Kretenserne finde denne opsplitning af regningen at være en beklagelig vane og og lidt nedværdigende, Grækerne har tilnavnet til denne skik “Going German ” (i stedet for det engelske “Going Dutch “).

Frit oversat fra “Visit West Crete”