Traditioner og fester

Barnedåb, bryllup og andre festligheder

Kretensiske traditioner.

Barnedåb, bryllup og andre festligheder

Dåb og bryllup på Kreta er normalt en god lejlighed og grund til en stor fest med masser af feststemning. Der kan være alt fra 50 til 3000 gæster. Vielsen er en meget kompliceret og seriøs affære, men på samme tid er alt meget afslappet.

Da der ikke er plads til alle på en gang i kirken, vandrer folk bare ind og ud, snakker og ryger. Alle gæster får en lille gave, ved et bryllup er det ofte en lille tylletaske med sukkede mandler, og ved dåb er det ofte et indrammet billede af barnet.
Efter ceremonien går gæsterne forbi parret eller forældrene og lykønsker og giver en gave; normalt en lille kuvert, der indeholder 20-50 Euro. Dette betyder, at de nygifte par er i stand til at starte familielivet i komfort, og forældrene til det døbte barn er i stand til at betale for den store fest.

Mad og vin i store mængder serveres efter den lange gudstjeneste og efterfølges af traditionel græsk fans med levende music.
I henhold til tradition danser brudens familie først, derefter brudgommens familie, efterfulgt af venner af bruden, derefter venner af brudgommen. Når disse danse er forbi, kan de andre gæster nu deltage i dansen. På disse fester er det sædvanligt, at de dansende mænd donerer penge til musikerne.

Navnedage og fødselsdage

Fra gamle tid er der blevet fejret navnedage i stedet for fødselsdage. Det er stadig som i landsbyerne, mens i byerne fejres fødselsdage mere og mere i dag. Hver dag har 2 navne, en mand og en kvinde; navnedagen fejres som en fødselsdag, gæster – mad og fest og gaver.

Ved de store fester består gaven normalt af penge. Kun den nærmeste familie og de nærmeste venner giver andet end penge. Du kan dog give en “rigtig” gave på en navnedag eller til værtinden. Gaven åbnes normalt ikke, mens gæsten er i huset. Det betragtes som uhøfligt. Det handler om gæsten, ikke om gaven.

Dans og musik

Hvor kan man opleve ægte kretensisk musik og dans?
Fra maj og ind i september arrangeres mange forskellige begivenheder og landsbyfestivaler. For eksempel. fester, koncerter og konkurrencer inden for dans, musik eller madlavning. Festerne er primært til den lokale befolkning, men gæsterne er mere end velkomne. På disse landsbyfestivaler kommer folk fra nær og fjern, uanset hvilken lejlighed, kretensisk musik er en vigtig del af underholdningen. Du finder plakater i taverner, på lygtepæle og mute. Disse plakater annoncerer hvor og hvornår der foregår festligheder.

Andre steder man kan opleve kretensisk musik og dans er taverner og barer, især i de større byer. Flere steder reklamerer for musik og dans – og enhvert diskotek med respect for sig selv har kretisk musik sent om aftenen. Mange hoteller arrangere også Kretensisk aften, hvor der er music og dans.

Mere om kretensisk musik og dans

Folkedans på Kreta anerkendes overalt som noget specielt som i modsætning til andre steder over hele kloden, det er ikke kun iscenesat for turistens skyld, men det er en del af den festlige side af livet. Det er ikke usædvanligt at opdage, at disse festligheder fortsætter ind i de tidlige morgentimer.
De kretensiske danser er bundet af traditioner; det er ikke tilfældigt, hvem der skal starte, og hvem der skal afslutte kæden. I bryllupper er der en fast ordre for, hvem der skal danse og hvornår.

Folkedans på Kreta anerkendes overalt som noget specielt som i modsætning til andre steder over hele kloden, det er ikke kun iscenesat for turistens skyld, men det er en del af den traditionelle side af kulturen og livet. Det er ikke usædvanligt, at disse festligheder fortsætter ud på de tidlige morgentimer.
De kretensiske danser er styret af traditioner; det er ikke tilfældigt, hvem der skal starte, og hvem der skal afslutte kæden. I bryllupper er der en fast ordre for, hvem der skal danse og hvornår.

Meget ofte vil en hel familie “betale” for en dans, og det betragtes som uhøfligt at deltage, medmindre du bliver inviteret, men senere på natten er alle normalt velkomne til at deltage.
Som gæst skal du følge skik og traditioner og ikke deltage i dansen, før de traditionelle danser er færdige, men sørg for, at du ikke placerer dig selv foran i kæden, da det betragtes som uhøfligt ignorere rækkefølgen af dansen. Man skal følge hoveddanseren til enhver tid. De fleste kretensiske danse udføres i kæder eller cirkler, der holder fast ved hinandens skuldre. De små trin og spring er mere komplekse, end de umiddelbart ser ud til.

Dansens leder er den der kan imponere med akrobatiske spring og svære trin. For den unge mand er det en enestående chance for at imponere og fange opmærksomheden fra både hans elskede og venner.

De fleste kretensiske danser udføres i kæder eller rundkreds. Man holder fast ved hinandens skuldre. De små trin og spring er mere komplekse end de ser ud ved første øjekast. Dansens leder er den der kan imponere med akrobatiske spring og svære trin. De unge mand har en enestående chance for at imponere og fange opmærksomheden fra både hans elskede og hans venner.

De mest almindelige kretensiske danse

Der er især 5 danse, som hver især har lokal karakter. Disse danse forekommer i de fleste dele af Kreta. Pediktos og Siganos stammer fra området Iraklion, Pentozalis og Sousta fra Rethymnon og Sitos Haniotiko fra Chania. Dansene udføres for det meste i 2/4 takt.
Pidiktos eller Maleveuziotikos er den mest almindelige kretensiske dans. Det er en meget hurtig og vanskelig dans – trinene er små og hurtige og typiske for Kreta; op på din forfod !! Det kræver udholdenhed. Det er en kædedans og danset af både mænd og kvinder.
Siganos er en bryllupsdans; oprindeligt var det den første dans efter ceremonien i kirken.

Pentozalis betyder 5 trin, en spændende og varieret dans og en af de mest populære. Det er en meget hurtig dans, der kræver udholdenhed og dygtighed. Især for den førende mand, der springer højt op og klapper lår og fødder i en rasende hurtig bevægelse. Dansen danses også af kvinder, men på en mere subtil måde, og naturligvis uden høje spring.
Sousta er i modsætning til de andre danse, en dans for par og udvikler ofte sig til en semi-flirtation. Sirtos er også en ekstremt populær dans, danset til hundreder af forskellige melodier og sange.